0516-850966
VANDAAG BESTELD, MAANDAG IN HUISGRATIS BEZORGD VANAF €3514 DAGEN BEDENKTIJD 600+ MERKEN

Vervuiling en aanslag verwijderen met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een erg geschikt middel om gemakkelijk buitenshuis vervuiling en aanslag mee te verwijderen. Het gebruik ervan is relatief eenvoudig en ongevaarlijk als je het op de juiste manier gebruikt.

Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt om veilig en effectief met schoonmaakazijn vervuiling en aanslag op je teras, looppaden, schutting of tuinmeubelen te kunnen verwijderen. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij hebben verstand van werken met azijnzuur en helpen je graag verder.

1. Schoonmaakazijn en azijnzuur

Schoonmaakazijn en azijnzuur zijn min of meer hetzelfde: Schoonmaakazijn is azijnzuur aangelengd met water. Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing. Schoonmaakazijn met 10% azijnzuur zal bijvoorbeeld méér en sneller aanslag kunnen oplossen dan schoonmaakazijn met slechts 5% azijnzuur.

Onze schoonmaakazijn bevat 9%-10% azijnzuur. Om zware aanslag snel en effectief aan te kunnen pakken is er azijnzuur 20%. Deze oplossing is dus twee keer zo sterk als schoonmaakazijn. Daarnaast is er nog azijnzuur 80%. Van zichzelf is dit veel te sterk om mee te werken, dus zal je zelf eerst even moeten verdunnen. Maar dan heb je wel verreweg de meest economische verpakking!

2. Aandachtspunten bij het werken met schoonmaakazijn

2.1. Natuursteen en kalkhoudende gesteenten

Pas op bij natuursteen en kalkhoudende steensoorten. Azijnzuur reageert namelijk met kalk en kan daardoor verkleuring van de steen veroorzaken. Voorbeelden van natuursteen zijn onder andere, kalksteen, marmer, graniet, gneis, leisteen, kwartsiet en zandsteen. Als je niet helemaal zeker bent van je zaak, doe dan altijd eerst een klein proefstukje op een plaats uit het zicht.

2.2. Bijen en hommels

Spuit niet met azijn op planten waar bijen en hommels op zoek zijn naar voedsel, zoals bijvoorbeeld klaverbloemen. De vleugels van deze insecten kunnen namelijk beschadigd raken wanneer ze in contact komen met azijnzuur.

2.3. Veiligheid

Zorg ervoor dat je schoonmaakazijn te allen tijde buiten bereik van kinderen staat en stevig is afgesloten. Gebruik een sluitsleutel om je can na gebruik weer stevig af te sluiten.

Azijnzuur kan de huid irriteren op gevoelige plekken zoals wondjes. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het azijnzuur niet in contact met je ogen komt. Chemicaliënbestendige handschoenen en een veiligheidsbril zijn daarom aan te raden, zeker als je gaat werken met de hogere concentraties azijnzuur 20% of azijnzuur 80%.

Let er ook op dat je niet per ongeluk in je ogen wrijft met handen waar azijn aan zit. Mocht je toch azijnzuur in je ogen krijgen, spoel je ogen dan meteen met water. In veel gevallen is dit afdoende. Desondanks is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen wanneer je ogen in contact zijn gekomen met azijnzuur.

Gelukkig is azijnzuur niet bijzonder giftig, dus mocht je het op de een of andere manier toch via je mond binnenkrijgen, spoel dan je mond met water.

2.4. Milieu

Azijnzuur is biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat azijnzuur na verloop van tijd volledig zal verdwijnen, zonder schadelijke resten achter te laten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het nooit een goed idee is om grote hoeveelheden azijnzuur achter te laten op plaatsen waar het geen doel dient. Dump het dus niet in het milieu. Daarnaast bestaan er een heleboel nuttige toepassingen voor azijnzuur, waardoor je er veel betere dingen mee kan doen dan dumpen!

3. Het juiste moment om aan de slag te gaan

UV-straling en een voldoende hoge temperatuur versterker de werking van azijnzuur. Je krijgt daarom het beste resultaat als je aan de slag gaat op een mooie, zonnige dag, bij een temperatuur van tenminste 10°C.

Neerslag daarentegen, kan de werking van azijnzuur sterk verminderen. Regen en andere neerslag zorgen ervoor dat de schoonmaakazijn wordt verdunt, waardoor de werkzaamheid afneemt. Ook bestaat de kans dat de neerslag de schoonmaakazijn simpelweg van de aanslag afspoelt, waardoor de werking ook verloren gaat.

Voordat je begint is het daarom verstandig om eerst de weersverwachting te controleren, zodat je er zeker van bent dat vandaag een geschikte dag is om aan de slag te gaan en je het resultaat krijgt dat je verwacht!

4. Bepalen welke concentratie je nodig hebt

Als je hardnekkige vervuiling of aanslag gaat verwijderen, gebruik dan azijnzuur 20%. Door de hogere concentratie azijnzuur ben je dan verzekerd van een goed resultaat. Ga je lichte vervuiling of aanslag verwijderen op een mooie zonnige dag, dan is een concentratie van 10% azijnzuur (oftewel schoonmaakazijn) over het algemeen voldoende.

Je kan schoonmaakazijn en azijnzuur 20% kant en klaar kopen, of je kan azijnzuur 20% of azijnzuur 80% zelf verdunnen naar de juiste concentratie.

5. Bepalen hoeveel je nodig hebt

Hoeveel schoonmaakazijn of azijnzuur 20% je nodig hebt hangt natuurlijk in de eerste plaats af van hoe groot het oppervlak is dat je gaat behandelen. Daarnaast maakt het een groot verschil of je het gehele oppervlak gaat bespuiten, of het oppervlak slechts pleksgewijs gaat bespuiten.

Als je een oppervlakte in zijn geheel gaat bespuiten, dan moet je ongeveer rekenen op een verbruik van 5 m2 per liter. Bij een pleksgewijze behandeling komt het verbruik op ongeveer 10 m2 per liter, alhoewel dit natuurlijk sterk afhankelijk is van hoeveel plekken je per m2 gaat bespuiten.

OppervlakteBenodigde hoeveelheid schoonmaakazijn
Gehele oppervlak bespuitenPleksgewijs bespuiten
5 m21,0 liter0,5 liter
10 m22,0 liter1,0 liter
25 m25,0 liter2,5 liter
50 m210,0 liter5,0 liter
100 m220,0 liter10,0 liter

Staat jouw oppervlakte niet in de tabel? Gebruik dan deze rekenhulp om uit te rekenen hoeveel schoonmaakazijn je nodig hebt voor jouw oppervlakte:

m2
BehandelingBenodigde hoeveelheidDit haal je uit
Gehele oppervlak bespuiten
Pleksgewijs bespuiten

6. De juiste concentratie aanmaken in de gewenste hoeveelheid

Je kan kiezen voor gemak en je schoonmaakazijn of azijnzuur 20% kant en klaar kopen. Maar je bent natuurlijk goedkoper uit als je een hogere concentratie neemt (azijnzuur 20% of azijnzuur 80%) en het met kraanwater zelf verdunt. Denk bij het werken met deze hogere concentraties wel aan je veiligheid en draag chemicaliënbestendige handschoenen en een veiligheidsbril!

Als je hebt bepaald welke concentratie azijnzuur je nodig hebt, dan kan je met de rekenhulp hieronder heel eenvoudig uitrekenen hoe je tot de juiste concentratie en hoeveelheid azijnzuur komt. Geef op hoe groot het oppervlak is dat je gaat bespuiten, hoe je het oppervlak gaat behandelen, en welke concentratie azijnzuur je op het oppervlak wilt gebruiken. De rekenhulp maakt dan een handig recept voor je!

Te behandelen oppervlakte:
Soort behandeling:
Te gebruiken concentratie:
Je hebt ongeveer liter nodig. Dit kan je als volgt maken:
Met behulp van azijnzuur 20%
  1. Neem liter azijnzuur 20%
  2. Voeg liter water toe.
Met behulp van azijnzuur 80%
  1. Neem liter azijnzuur 80%
  2. Voeg liter water toe.

7. De drukspuit spuitklaar maken

7.1. Kies een geschikte plaats om de drukspuit te vullen

Verzamel uw azijnzuur en alle benodigde accessoires. Zorg ervoor dat je de volgende dingen bij de hand hebt: Breng uw azijnzuur en alle benodigde accessoires naar een plaats waar het geen kwaad kan om per ongeluk te morsen. Waarschijnlijk is de locatie waar je van plan bent om aanslag te gaan verwijderen ook een geschikte plaats om je drukspuit te vullen en kan morsen hier geen kwaad.

7.2. Verwijder de dop en plaats de dopkraan op de can

Plaats je can met azijnzuur rechtop op een kleine, stevige verhoging. De verhoging moet minstens zo hoog zijn als de hoogte van het reservoir van de drukspuit. Draai de dop van de can eenvoudig open met behulp van je sluitsleutel en leg de dop terzijde.
Draai de dopkraan met de hand stevig vast. Richt de schenktuit van de dopkraan naar de buitenzijde van de can en zorg ervoor dat de kraan gesloten is door de rode hendel naar rechts te draaien, zoals aangegeven op de afbeelding.
Leg de can nu voorzichtig op zijn zijkant, met de schenktuit naar onderen gericht. Zorg ervoor dat de can geheel wordt ondersteund door de verhoging en alleen de dopkraan uitsteekt.

7.3. Plaats het reservoir van de drukspuit onder de schenktuit op de can

Voordat je het reservoir van de drukspuit losdraait, moet je er eerst voor zorgen dat er geen druk meer op de drukspuit staat. Dit doe je door het drukventiel met twee vingers omhoog te bewegen. Hou het ventiel omhoog totdat je geen lucht meer hoort ontsnappen.
Draai nu het reservoir los van de drukspuit en plaats het op de vlakke grond, met de opening recht onder de schenktuit op de can.

7.4. Vul het reservoir en plaats het terug onder de drukspuit

Draai nu de kraan open door de rode hendel naar links te draaien. Vul het reservoir tot maximaal 5 liter, want de overige inhoud van het reservoir is nodig voor een goede drukopbouw. Draai de kraan weer dicht wanneer het reservoir tot het gewenste niveau is gevuld.

Schroef de drukspuit nu weer stevig vast op het reservoir.

7.5. Breng de drukspuit op druk

Als laatste breng je de drukspuit op druk door met het handvat lucht in het reservoir te pompen. Daarna is je drukspuit klaar voor gebruik.

8. De drukspuit instellen op de juiste straal

8.1. Voor pleksgewijze behandeling van vervuiling en aanslag

Voor een pleksgewijze behandeling van vervuiling of aanslag stel je de drukspuit in op een harde, dunne straal, door te draaien aan het uiteinde van de spuitlans. Met een harde dunne straal kan je goed richten en de vervuiling of aanslag eenvoudig doordrenken met azijnzuur.

8.2. Voor oppervlakte behandeling van vervuiling en aanslag

Wanneer je een oppervlak in zijn geheel wil bespuiten, stel de drukspuit dan in op een fijne nevel, door te draaien aan het uiteinde van de spuitlans. Hiermee kan je een groot oppervlak mooi gelijkmatig met azijnzuur bespuiten.

9. Je materialen onderhouden

Zodra je klaar bent met de werkzaamheden is het belangrijk dat je je drukspuit reinigt voordat je hem wegzet. Dit verlengt de levensduur van je drukspuit en voorkomt ongelukken door vergeten azijnzuurresten.

Spoel het reservoir van de drukspuit om met schoon water, zodat er geen resten azijnzuur meer aanwezig zijn in het reservoir. Doe na het spoelen opnieuw een kleine hoeveelheid schoon water in het reservoir en schroef het reservoir weer onder de drukspuit. Breng de drukspuit nu op druk en reinig de lans door het schone water door de lans te spuiten.

Vergeet tenslotte niet om je can met schoonmaakazijn of azijnzuur 20% stevig af te sluiten met je sluitsleutel. Dat voorkomt lekken en eventuele ongelukken, mocht de can onverhoopt omvallen.